fbpx

Hart en Vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn het meeste gebaat bij goede voedingsadviezen, marmamassages en leefstijladviezen.

Maak een Afspraak

Hart en vaatziekten - Hoge bloeddruk

Ayurvedische klassike teksten beschrijven het hart als de zetel van ons menselijk bewustzijn. Daarom ‘’wijst een verhoogde bloeddruk op het feit dat de patient mogelijk een crisis in bewustzijn, gemoed of identiteit ondergaat’’. Ayurveda onderscheidt Vata, Pitta en Kapha-type bloeddruk.

Vata hoge bloeddruk
Vata’s hoofdzetel is de dike darm en zal zich eerst daar ophopen. Vanuit de dike darm zal de verstroorde Vata in de bloedbaan terecht komen, daar verder verergeren en uiteindelijk de vaatwanden vernauwen. De belangrijkste oorzaak van Vata-hoge bloeddruk is leefstijl of werkstress; spanningen die zenuwestelsel langdurig onder druk zetten. In dit geval zal de hoge bloeddruk eerst een aantal jaren soms opkomen en dan weer weggaan totdat hij eerst pitta en uiteindelijk ook kapha zal ontgrendelen. Dit zal uiteindelijk tot een chronisch ziektebeeld leiden en ook moeilijker te behandelen zijn.

Symptomen bij Vata hoge bloeddruk: bloeddruk is onregelmatig heel hoog en zakt snel weer plotseling helemaal weer naar beneden, gaat met gevoelens van spanning gepaard; onregelmatige pols (zowel qua ritme als sterkte); de (plotselinge) hoge bloeddruk wordt in de regel veroorzaakt door bezorgdheid, strees, overwork, overbelasting van het zenuwstelsel, angst en bezorgdheid.

Pitta hoge bloeddruk

Pitta hoge bloeddruk komt hoofdzakelijk bij pitta-types voor; zij kunnen veel last van stemmingswisselingen en driftbuien hebben, zijn competitief en zelfd agressief van aard, wat hen continu voortjaagt. Maar een vata hoge bloeddruk kan ook pitta hoge bloeddruk worden, wanneer het lichaam de te grote spanning of stress op het zenuwstelsel wil verleggen naar het circulatiesysteem. De dunne darm is de hoofdzetel van Pitta en daar zal dus als eerste pitta uit balans raken en zich ophopen. Dit betekent dat de opgehoopte Pitta via de dunnen darm rechtstreeks in de bloedcirculatie terecht komt en aldaar de plakkerige, vettige, olieachtige eigenschappen verergeren. Dit zal voor extra spanning op de bloedvaten zorgen en zo tot een verhoogde bloeddruk leiden. Maar pitta kan ook toenemen door emotionele stress, met name woede, jaloezie en haat.

Symptomen van Pitta hoge bloeddruk: een rood gezicht en rode ogen; bloeddruk wisselt enorm, hoofdpijn (vooral aan het einde van de dag, na stress of oververhitting (te veel zonnebaden, sporten, sauna ect), boosheid/irritatie; bloedneuzen; gevoeligheid voor licht; branderige huid; branderige ogen of over het hele lichaam, gaat vaak gepaard met leverstoornissen en teveel hitte in het lichaam.

Maak een Afspraak

Kapha hoge bloeddruk

Kaph hoge bloedduk komt steeds vaker voor. Kapha hoge bloeddruk begint de maag: de hoofdzetel van kapha in het lichaam. Als kapha uit balans raakt zal hij eerst aldaar gaan ophopen. In de maag regelt kapha de toevoer van maagsappen. Door middel van kledaka kapha, een van de vijf subdosha’s van kapha, wordt het slijmvlies bevochtigd en het voedsel in kleinere deeltjes (koolhydraten, zetmeel en glucose) verteerd door te bevochtigen met de uitgescheiden maagsappen. De eindproducten van deze fase zijn de zogenaamde triglyceriden: een vorm van vetopslag in het bloed en tevens energiebron. Ze zijn nauw verbonden met cholesterol. Wanneer kapha verhoogd raakt en opeenhoopt, zullen ook deze triglyceriden en cholesterol opeen hopen. Dit zal vervolgens in bloedcirculatie terecht komen en er ervoor zorgen dat het bloedplasma aan elkaar gaat plakken. Dit zorgt voor de uiteindelijke kapha hoge bloeddruk in de bloedvaten. Oorzaken zijn doorgaans een trage spijsvertering, waardoor de slijmerige kapha-uitscheiding in de maag zich gaat ophopen met een de afzetting van de vetten op de wanden van de bloedvaten. Maar ook kan een slechte nierfunctie aan opeenhoping van kledaka kapha ten grondslag liggen.mensen die weinig transpireren of plassen hebben dus een groot risico om kledaka kapha in hun lichaam op te hopen. Kapha hoge bloeddruk gaat vaak gepaard met overgewicht en oedeem: het vasthouden van vocht in het lichaam. Deze vorm van kapha-disbalans is vaak langdurig en chronisch. De kapha dosha dient dan als een soort ‘’afvalreservoir’’ voor de toxines (Ama) die in het lichaam terecht gekomen zijn, maar dan veroorzaakt door vata en pitta.

Symptomen van kapha hoge bloeddruk: overgewicht of obesitas, oedeem of zwelling, doffe hoofdpijn, de bloeddruk is constant hoog, vermoeidheid, hoog cholesterol.

Natuurgeneeswijze consult

  • Anamnese: gesprek over uw gezondheid, uw leef en eet-gewoonten, eventuele ziektegeschiedenis en medicijngebruik, met als doel de geboorte constitutie vast te stellen en de klachten en oorzaken van de klachten in kaart te brengen;
  • Aan de hand van de resultaten wordt voedings- en leefstijlsadvies geadviseerd;
  • Indien nodig opstellen van een behandelplan op maat.

Prijs: 1 tot 1,5 uur € 55,- 

Let op: Behandelingen bij Ayurmitra Praktijk komen niet in aanmerking voor een vergoeding via uw verzekeraar.

Contact Opnemen

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input