fbpx

Stofwisseling

Stofwisselingsziekten zoals schildklier klachten is bijzonder goed op te vangen in het beginstadium

Maak een Afspraak

Jathar Grandthi (Schildklier)

In ayurveda heet schildklier Jathar Grandthi. De schildklier is volgens ayurveda de zetel van Udana vata. Udana vata betekent ‘’naar boven bewegende lucht’’ en beheerst o.a. de uitademing en de spraak, maar ook het geheugen en de wilskracht. De schildklier werkt onder stress wanneer emoties onderdrukt worden. Het onderdrukken van tranen is bijvoorbeeld in de keel te voelen als een brok in de keel.

Volgens ayurveda heeft schildklier zijn ‘’eigen’’ Agni (vuur). Deze wordt Jathar agni genoemd. Er zijn verschillende soorten Agni in ons lichaam aanwezig. Deze zijn verantwoordelijk voor spijsverterings-assimilatie-en stofwisselingsprocessen in ons lichaam. Ze verzorgen de diverse hormonale, chemische en enzymfuncties in ons hele systeem, zowel op lichaamsniveau als op celniveau.

De belangrijkste en meest algemene Agni is Jathar Grandthi: het spijsverteringsvuur, dat zich bezig houdt met de vertering, absorptie en opname van voedsel in het maag-darmkanaal. De lever is de hoofdzetel van Bhutagni(leverenzymen; katabool; moleculaire stofwisseling, omzetting van heterogene in homogene stoffen). Dhatu Agni (de agni in de weefsels) verzorgt de steeds verdere verfijning van voedseldeeltjes tot biologische onderdelen van de lichaamscellen. In ayurveda is schilklierhormoon de brug tussen Bhutagni (in de lever) en Dhatu Agni (in de weefsels). Het handhaaft hun beide functies. De Agni in de schildklier, ofwel de schildklierhormonen steken de Agni (vuur) op cellulair niveau aan.  De lever enzymen, die deel uitmaken van Bhutagni, werken ook via de schildklier en elke Dhatu Agni wordt aangestoken door Jathar Agni.

Maak een Afspraak

SChildklier gezond houden

Om schildklier gezond te houden, geeft ayurveda de volgende aanbevelingen:

 • vermijd chemicaliën, zware metalen, pesticiden en drugs.
 • Eet gevarieerd, regelmatig, volgens uw constitutie en volgens het seizoen. Eet meer verse (gekookte) groenten en drink voldoende water (liefst 8 glazen per dag).
 • Vermijd koffie, zwarte thee en andere cafeïne houdende dranken.
 • Vermijd roken.
 • Het is belangrijk om te veel te bewegen.
 • Houd de nek warm.
 • Vermijd stress. Ayurveda raadt yoga, Pranayama (ademhalingsoefeningen) en meditatie aan.
 • Vermijd suiker.
 • Voor een gezonde schildklier is belangrijk om emoties niet te onderdrukken en de waarheid te spreken

Schildklierhormoon heeft als functie:   

 • Verhogen van de zuurstofopname en warmteproductie
 • Versnellen van de stofwisseling
 • Verbeteren doorbloeding
 • Verbeteren zenuwgeleiding en alertheid
 • Heeft invloed op de spierspanning en de werking van de gewrichten

Bij teveel schildklierhormoon spreken we van Hyperthyreodie en bij te weinig hypothyreodie.

Klachten bij hyperfunctie: gezwollen schildklier (struma), snellere hartslag en hartkloppingen in rust, rusteloosheid en nervositeit, diarree en vermageren, snel warm hebben en veel zweten,

Oorzaken hyperfunctie: stress, ziekte van Graves, hypofyse problemen, te hoge dosering schildklier medicatie, roken

Klachten bij hypofunctie: trage hartslag, vermoeidheid, lusteloosheid en depressiviteit, verstopping en dik worden, snel koud hebben en daarom warm gekleed gaan. haaruitval, breekbare dunne en langzaam groeiende nagels, problemen met spieren en spierkrampen, droge huid, sparaderen, vermoeidheid, problemen met bloeddruk

Oorzaak van hypofunctie: erfelijkheid, stress, slechte voeding, crash diëten, te veel sporten, hormoon onbalans, overgang, slechte voeding (te weinig suikers en koolhydraten), tekort aan vitaminen en mineralen, lekkende darmsyndroom, daarnaast hebben emoties als jaloezie, haat, negatieve gedachten en frustratie ook grote invloed op het functioneren van schildklier.

Natuurgeneeswijze consult

 • Anamnese: gesprek over uw gezondheid, uw leef en eet-gewoonten, eventuele ziektegeschiedenis en medicijngebruik, Pols en tongdiagnose;
 • Aan de hand van de resultaten wordt voedings- en leefstijlsadvies geadviseerd;
 • Indien nodig opstellen van een behandelplan op maat en gebruik van ayurvedische preparaten.

Behandeling vanuit ayurveda

Voeding en leefstijladvies, dosha’s in balans brengen door voedsel te eten die past bij uw constitutie, detoxen, gebruik van preparaten, vitaminen en mineralen.

Contact Opnemen

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input