Telefoon

06-53900136

Email

neda@ayurmitra.nl

Openingstijden

ma t/m vr: 13 - 18 | za: 10 - 17

Het vrouwelijk lichaam is één van de grootste wonderen van onze wereld. Dit komt met name omdat vrouwen zich gedurende de dagen/maanden/jaren aanpassen naar wat zij en hun omgevingssituatie nodig hebben. De drijvende kracht achter deze aanpassingen, zijn de vrouwelijke hormonen.

Deze hormonen (oestrogeen, progesteron maar ook insuline etc.) reguleren de gehele maandelijkse cyclus, maar daarnaast ook nog talloze andere processen. Een prachtig systeem, dat ook nog eens vlekkeloos functioneert wanneer het in balans is.

Maar helaas is dit complexe systeem ook wel eens van slag. Dit kan komen door zaken binnen ons lichaam of juist zaken van buitenaf. Wat de reden ook is, een verstoorde vrouwelijke hormoonbalans kan voor heel veel problemen zorgen.

Het goede nieuws is dat het systeem ook flexibel is en dat met Ayurveda therapie de balans hersteld kan worden. Vanzelfsprekend zonder chemische middelen of medicijnen, maar wel door de combinatie van eeuwenoude inzichten en nieuwe wetenschappelijke bevindingen.

Welke klachten kunnen vrouwen hebben door een verstoorde hormoonbalans

Het antwoord op deze vraag is zo breed, dat we bijna kunnen zeggen “alle mogelijke klachten”. De hormoonbalans in het vrouwelijk lichaam is zo complex en zo belangrijk, dat werkelijk alles in het lichaam verstoord kan raken wanneer een bepaald deel van de hormonen is ontregeld.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Negatieve gevoelens, zoals angst of neerslachtigheid
  • Burn-out /depressie
  • PMS: premenstrueel syndroom
  • Bijnieruitputting
  • Chronische vermoeidheid
  • Gewichtsschommelingen, met of zonder combinatie met een ander eetpatroon
  • Huidklachten, een onrustige huid of zelfs huidziekten
  • Darmklachten, buikpijn of een opgeblazen gevoel dat steeds terugkomt
  • Stofwisselingsziekten, zoals bijvoorbeeld klachten van schildklier of andere organen
  • Ontstekingen, deze kunnen acuut zijn, maar ook lang blijven sluimeren (chronisch)
  • Allergieën, die zich op allerlei manieren kunnen uiten

Het is dus niet overdreven om te stellen dat een verstoring van de vrouwelijke hormonen het hele lichaam uit balans kan brengen. Om die reden is het dan ook belangrijk om tijdig in te grijpen, omdat een verstoring vaak niet zomaar uit zichzelf verdwijnt en de klachten steeds erger kunnen worden.

Hoe kan Ayurveda therapie de hormoonhuishouding van vrouwen herstellen

Om deze vraag te beantwoorden moeten we allereerst globaal kijken naar hoe de hormoonhuishouding werkt en vervolgens ayurveda therapie eens nader bekijken.

De hormoonhuishouding van vrouwen kun je zien als honderden verschillende signaalstoffen. Al die hormonen, reguleren één of meerdere organen/systemen. Er zijn hormonen die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de schildklier wat harder gaat werken wanneer dit nodig is. Maar er zijn ook hormonen die aanmaak van vetcellen stimuleren of juist de spijsvertering remmen. Hormonen zorgen er dus voor dat een lichaamsdeel/lichaamsfunctie wordt gestimuleerd of afgeremd.

Wanneer de hormonen dus uit balans zijn, dan raken ook die systemen in de war omdat die te lang aan staan of juist te veel worden onderdrukt.

Ayurveda is een traditioneel Indiase geneeswijze. Maar traditioneel betekent niet dat deze geneeswijze zich niet ontwikkeld. Bij Ayurveda therapie worden eeuwenoude wijsheden aangevuld/ondersteund door nieuwe inzichten.

Het mooie van Ayurveda is dat er niet één definitie van gezondheid is. Gezondheid is iets dat voor verschillende mensen in verschillende omstandigheden heel anders kan zijn. Immers, wanneer een vrouw zwanger is dan heeft zij meer behoefte aan voeding en dus een grotere eetlust. Maar het is niet fijn wanneer een vrouw die niet zwanger is, ‘s nachts een sterke behoefte heeft om te eten.

De holistische visie op gezondheid van Ayurveda, sluit dus naadloos aan op de veranderde behoeften van het vrouwelijk lichaam en dus de vrouwelijke hormoonbalans. Om die reden is het versterken van de vrouwelijke energie en hormoonbalans, één van de oudste speerpunten van ayurveda.

behandeling van hormoonklachten

Herstel van de vrouwelijke hormoonbalans

Niet voor niets heeft dit artikel als kop, dat het herstel 12 weken duurt. We willen namelijk een complex systeem herstellen en dat is niet binnen een paar dagen gedaan. Naast hormonen hangen er bijvoorbeeld ook andere systemen vast aan de vrouwelijke hormoonbalans. Wanneer hormoonspiegels veranderen, heeft dit ook invloed op bijvoorbeeld de communicatie tussen zenuwen (via synapsen) en die passen zich relatief langzaam aan.

Hoe gaan we hierbij te werk?

Omdat de aanpassing langer duurt, is deze wel bestendig!

Analyse en behandeling van hormoonklachten

We beginnen altijd met het in kaart brengen van de situatie. Welke hormonen (of systemen) zijn er verstoord en welke factoren zijn hier op van invloed. Het kan zijn dat verstorende zaken in jouw lichaam aanwezig zijn, denk hierbij aan een sluimerende ontsteking of ander onderliggend probleem. Het kan ook zijn dat er externe zaken de hormoonhuishouding verstoren. Dit kan komen door voeding die voor jouw lichaam minder geschikt is of een intoxicatie. Ons ayurveda-type (dosha-type, constitutietype, ‘Prakriti’) is hiervoor vaak bepalend.

Wanneer we de situatie grondig in kaart hebben gebracht, dan kunnen we een behandelplan opstellen. Hierbij worden geen chemische medicijnen verstrekt maar maken we gebruik van kruiden en middelen die de natuur ons al duizenden jaren geeft. Onze lichamen zijn hier aan gewend en er is door honderden generaties van onderzoek heel veel kennis over de werking hiervan opgebouwd.

Vrouwelijke hormonen weer in balans door Ayurmitra

Mijn Ayurveda praktijk, ayurmitra geheten, helpt veel vrouwen die hormonale klachten hebben.

Moderne wetenschap heeft haar mond vol van vrije radicalen en antioxidanten. Ayurveda kent deze problemen al duizenden jaren en heeft hier al lang een antwoord op. De juiste voeding en de juiste aanvullende supplementen, geven ons lichaam de benodigdheden om zelf de balans te herstellen.

Dit is de essentie van Ayurveda. We dwingen het lichaam niet om iets te onderdrukken of te veranderen, zoals bijvoorbeeld met veel medicatie gebeurt. Hoe veel beter is het niet om het lichaam juist de middelen aan te reiken die jouw lichaam specifiek nodig heeft om weer in balans te komen.

Wanneer die hormonale balans weer is gevonden, dan is de oorzaak/aanleiding van de klachten verdwenen. Hetzelfde gebeurt dan met de klacht want de reden voor de klacht is er niet meer.

Ik kom heel graag met je in contact om samen te onderzoeken hoe Ayurveda jou kan helpen.

Recommended Articles