fbpx

Dieet bij obesitas volgens Ayurveda

Geschreven door Neda Shooshian
Categorie:

Wat is obesitas? Letterlijk betekent obesitas vetzucht of zwaarlijvigheid. Mensen met obesitas lijden aan ernstig overgewicht: ongeveer 20% meer dan hun normale of hun gezonde gewicht.

Obesitas moet men niet verwarren met overgewicht. Bij overgewicht is er ook sprake van meer gewicht dan het gezonde gewicht en wordt er meer voeding gegeten dan wordt verbruikt. Maar bij obesitas is dit overgewicht extreem, er treden gezondheidsklachten en dreigen er ziekten. Dit kan leiden tot b.v. hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes of galstenen.

Oorzaken van obesitas:

  • Slechte eetgewoonten: teveel zware of koude voedingsmiddelen of te vaak eten, overeten enz.
  • Leefgewoonte: te weinig beweging (niet sporten, te snel de auto nemen, televisie kijken, computerspellen, een zittend beroep, enz) te lang slapen of overdag slapen.
  • Erfelijke factoren.
  • Psychische factoren: onzekerheid, laag zelfbeeld, gevoel van onveiligheid, gehechtheid, vervelling, sentimentaliteit, depressie, enz.
  • Laag spijsverteringsvuur.

Obesitas is meestal een kapha-ziekte, maar hoeft niet. Vata en pitta mensen kunnen ook obesitas krijgen.

Behandeling van obesitas als kapha-stoornis:

Een kapha heeft vaak voortdurend trek en daarbij juist een trage stofwisseling. Dit maakt het extra moeilijk om reeds aangekomen gewicht er weer af te krijgen. Ook emotionele redenen spelen bij kapha-obesitas vaak een rol: een kapha is snel gehecht en kan dan ook gehecht raken aan de geneugten van voeding en het koken op zich. Ook is hij gevoeliger dan andere twee types (vata en pitta) om bij stress en spanning te gaan.

Vaak is de route naar obesitas een sluipend proces. Iemand kan er zich lang onbewust van zijn dat hij veel meer eet dan nodig heeft en verbruikt. Zijn lichaam en geest heeft zich naar eetwijze gevoed en door alle opgeslagen kapha is het lichaam verstopt en vertraagd geraakt.

De eerste stap is dan ook dat de persoon met obesitas oog voor een normale voedingswijze gaat krijgen en inziet dat hij een groot gezondheidsprobleem heet met zeer grote risico’s.

De behandeling vanuit ayurveda bestaat uit het volgen van het Kapha-balancerende dieet met daarbij volgende aanbeveling:

  • Vermijd teveel eten, eten met indigestie of eten nadat de vorige maaltijd net is geweest;
  • Slaap niet overdag maar in ieder geval minstens een uur na de avondmaaltijd;
  • Probeer zoveel mogelijk te bewegen en dan met name die beweging die u doet transpireren: joggen, zwemmen, fitness, cardio, zumba, vechtsporten enz. Probeer een zittende leefstijl zoveel mogelijk te vermijden.
  • Vermijd zoetigheid als snoep, chocolade, ijs en suiker. Vervang dit met dadels, druivensiroop of honing. Deze ook met mate gebruiken, niet meer dan 1 eetlepel per dag.
  • Vermijd gluten en zuivelproducten (alleen A2-melkproduten zijn toegestaan). Neem geen bruin brood of bruine rijst, deze producten zijn moeilijk te verteren voor kapha. Vervang je brood met spelt, haver of glutenvrije crackers.
  • Vlees: eet niet vegetarisch, kies dan voor kip, kalkoen en vis, eet zeer matig roodvlees, en vermijd varkensvlees en vleeswaren.
  • Gebruik niet teveel olie of boter om in te bakken of braden. Frituur niet, maar rooster, grill, stoom of kook uw gerechten. Neem pannen met antibaklaag.
  • Dranken: neem geen frisdranken, alcohol of ijskoude dranken. Drink geen water tijdens of vlak na de maaltijd. Op zijn vroegst een half uur erna. Probeer altijd warm water of water op kamertemperatuur te nemen.
  • Neem in plaats van vetten en koolhydraten: volle granen, verse (groene) groenten en fruit (maar niet te zoet). Neem rauwkost of kiemgroente bij de maaltijden om de spijsvertering te helpen. Denk hierbij aan rucola, peterselie, koriander, munt en radijs.
  • Neem salades zonder dressing, je kunt ze wel aanmaken met citroensap, appelazijn, zout en peper en gedroogde kruiden als tijm en rozemarijn.
  • Opgepast met zout! Neem het zeer matig, want het leidt ook tot gewichtstoename. Gebruik Himalaya zout of Keltische zeezout, vermijd tafelzout.
  • Kruiden: zeer aanbevolen zijn de scherpe kruiden, gember, kaneel, zwarte peper, knoflook, kurkuma, mosterdzaad, witte peper en kerrie. Deze kruiden stimuleren de spijsvertering. Bittere kruiden verbranden juist vet, zoals gentiaan en mirre. Je kan deze gebruiken tijdens het koken, maar vooral als thee die je ‘s-avonds na je avondmaaltijd kan drinken.
  • Gebruik af en toe Sennablad thee, als laxeermiddel om je darmen te reinigen. Let op: deze kruid niet meer dan 2x per week nemen.
  • Tussendoortjes: zo min mogelijk. Neem dan het liefst fruit of een glas groente thee of kruidenthee als hibiscusthee, kamillethee, meidoornthee, leverreiniginskruiden thee.

Voorbeelden van dagelijkse maaltijden:

Ontbijt:

  • Gekiemde groente, honing, vijgen en amandelen met melk
  • Havermout met plantaardige melk, kaneelpoeder en honing (1 theelepel)
  • Havermout met honing, vijgen en plantaardige melk
  • Diverse groente en fruit smoothies zijn ook een goede start van de dag
  • Verse kokosyoghurt met boekweit en appelsiroop of dadelsiroop
  • Omelet van ei met spinazie, groene pepertje, zwarte peperpoeder en ghee
  • Gekookte eieren (niet meer dan 2 eieren) met glutenvrije crackers
  • Sojayoghurt met boekweit en blauwe bessen (handje vol)

(havermout goed laten koken met melk totdat je een pap hebt)

 

Lunch

  • Groentesoep (van wortel, rettich, spinazie, champignons, bloemkool, ect), mung en dahl. Soep dient helder te zijn en niet gebonden. Gebruik altijd specerijen en knoflook in je gerechten.
  • Gekookte groente of salades. Groente altijd koken of stomen, vermijd rauwe groenten. (niet meer dan 400gr groente per dag eten)
  • Roerbakgroente in een beetje rijstolie/olijfolie of ghee met basmati rijst of quinoa.
  • Glutenvrij pasta (150 gram) :met een halve avocado of hummus (3 eetlepels), handje vol bacilicum met zout en peper, en citroensap mixen aan past toevoegen.

Avondeten:

  • Gekookte groente met peulvruchten als adukibonen, bruine linzen, zwarte bonen, witte bonen, erwten en kikkererwten.
  • Neem evt. Kleine porties kip, kalkoen of vis (150gr)
  • Neem 2 a 3 keer per week rijst (basmatirijst), voor de rest couscous, gierst, gerst of andere volle graansoort.
  • Soepen zijn ook ‘s-avonds toegestaan.
  • Vermijd broodsoorten.
  • Geen toetjes zoals vla, mouse, gebak ect.

’s-Avonds na 18 uur niet meer eten. Het beste is om na het avondeten nog een wandelingetje van 30 min te maken.

Vond jij dit artikel nuttig en wil je meer te weten komen over Ayurveda en Ayurvedische voeding, laat dan je naam en je emailadres achter op onze website en ontvang maandelijks nieuwe Ayurvedische recepten. https://ayurmitra.nl/contact

 Doe ook meteen een dosha test en laat ons weten wat jouw constitutie (lichaamstype) is, zodat we je beter kunnen helpen.😁