fbpx

Ontzuring van je lichaam, hoe doe je dat?

Geschreven door Neda Shooshian
Categorie:

 

Over verzuren en ontzuring

Door voeding, alcohol, stress, luchtvervuiling, medicijngebruik en overmatig sporten kunnen er in je lichaam teveel zure afvalstoffen achterblijven. Denk aan urinezuren, vetzuren, nierstenen en cholesterol. Je lichaam probeert de zuurgraad van je bloed wel op een constant niveau te houden, maar door de grote hoeveelheid afvalzuren die dagelijks in je bloed terecht komt, is dat onbegonnen werk. Dit heeft verzuring tot gevolg omdat je lichaam de schadelijke zuurresten in je gewrichten, botten en weefsels opslaat.

ontzuringDe zuurgraad van je bloed (uitgedrukt in pH-waarde) wordt bepaald door de hoeveelheid zure en basische stoffen in je bloed. Idealiter zijn deze twee stoffen in evenwicht: het zogenaamde zuur-base evenwicht.
Voor het goed functioneren van diverse lichaamsfuncties is het belangrijk dat de zuurgraad van je bloed niet teveel schommelt. Hiervoor heeft je lichaam diverse methodes. Eén daarvan is de aanmaak van  natriumbicarbonaat. Na je 45e neemt de aanmaak van natriumbicarbonaat echter af en verzuur je dus sneller.

De symptomen van verzuring

Huidproblemen, stijve spieren en vermoeidheid zijn symptomen van verzuring. Naarmate je ouder wordt, kun je hierdoor geleidelijk allerlei gezondheidsklachten  zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, jicht of artrose ontwikkelen.

Ontzuring, zo pak je het aan  

Je lichaam werkt hard om je zuurgraad op peil te houden en kan door jou hierbij best wel een handje geholpen worden. Door actief bezig te zijn met je voedingspatroon én lifestyle kun je de zuurgraad van je lichaam reguleren. Daarnaast is het ook raadzaam om voedingssupplementen te gebruiken en mineraliserende, basische baden te nemen.

Ontgiften door voeding en dranken

Sommige voedingsmiddelen hebben een zuurvormende invloed op je lichaam, andere een basische. Op internet vind je veel informatie over zuurvormende en basische (alkalische) voeding en dranken. Hierbij een wat grove indeling.

Zuurvormende voedingsmiddelen en dranken: brood, pinda’s, peulvruchten, granen, vlees, vis, koffie, zwarte thee, frisdranken, suiker en alcohol. Maar ook fruit (m.u.v. citroenen en limoenen!).

Basische/alkalische voeding en dranken: groente, verse kruiden, amandelen, roomboter, plantaardige verzuringkoudgeperste oliën, karnemelk, gepasteuriseerde melk, citroenen en limoenen. Dagelijks gebruik van specerijen als kruidnagel, gember, peper, salie, tijm, kurkuma, oregano en peterselie helpen om je lichaam elke dag te ontgiften.

Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat je meer basische en minder zuurvormende voeding en dranken nuttigt. Idealiter ca. 25% zuur en 75% basisch.

Een zuur-base evenwicht bereik je (de naam zegt het al) door evenwicht, door balans. Zorg ervoor dat je lekker gevarieerd eet. Vergeet niet dat je lichaam ook zuur werkende voedingsmiddelen zoals vis, peulvruchten en granen nodig heeft! Wist je overigens dat men in het Oosten van de wereld veel minder last heeft van verzuring van het lichaam? Laat je voor je voedingspatroon dus gerust inspireren door de Oosterse keuken.

Om de pH-waarde van je bloed te reguleren, heeft je lichaam mineralen nodig. Als je onvoldoende mineralen binnenkrijgt, onttrekt je lichaam deze o.a. aan je tanden, botten en weefsels. Je kunt je vast wel  voorstellen dat dit op den duur tot allerlei gezondheidsproblemen kan leiden. Naast het beperken van verzurende voeding en activiteiten, is het dus ook belangrijk dat je voldoende mineralen binnen krijgt, denk hierbij aan calcium, magnesium, natrium en zink.

Ontzuring door kruidenextracten

Je kunt de zuurgraad van je bloed omlaag krijgen door het drinken van kruidenextracten en -theeën. Door de basenvormende elementen die kruiden bezitten, kunnen zij gebonden zuren ontbinden. Door het drinken van kruidenextracten en -theeën wordt jouw lichaam versneld gereinigd en zure reststoffen uitgescheiden. De kruidenthee soorten als hibiscus, brandnetel thee, groene thee en aloe vera sap. Daarnaast kun je elke ochtend voor het ontbijt een glas gekookt water met een theelepel zuiveringszout nemen om te ontgiften. Let op: zuiveringszout niet langer dan 5 dagen gebruiken.

Ontzuring en lever reinigen

Je lever speelt in dit gehele detox-proces een grote rol. Restanten van bijvoorbeeld medicijnen, vetten en alcohol worden hier afgebroken. Om je lever te ontgiften kun je dagelijks mariadistel gebruiken. Mariadistel is vooral populair doordat dit de lever beschermt en de leverfunctie verbetert. In ayurveda wordt Amalaki ingezet als de beste kruid voor het reinigen en beschermen van de lever.

Ben je nieuwsgierig geworden wat Ayurveda is en wat dit voor jou gezondheid kan betekenen? Exclusief voor jou als lezer van mijn blog nodig ik je van harte uit voor een Quickscan*. In deze Quickscan geef ik je advies over je constitutie en wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard kan je mij ook altijd bellen of mailen.

Je kan mij ook volgen op Facebook en Instagram: ayurmitra Praktijk

*Quickscan is een telefonisch gesprek van 10 minuten over jou persoonlijke situatie