Selecteer een pagina

We kennen ze allemaal, etherische of essentiële oliën. Deze plantaardige oliën hebben verschillende eigenschappen die een geweldige ondersteuning kunnen bieden voor je fysieke én mentale gezondheid.
Etherische oliën worden het meest gebruikt in de aromatherapie. Ze worden ingeademd of verdund verspreid over de huid. Essentiële oliën zijn niet bedoeld om te worden ingeslikt. Door het inhaleren van de aroma’s wordt een deel van de hersenen gestimuleerd dat een grote rol speelt bij het ervaren van emoties, het vertonen van gedrag en het langetermijngeheugen.
Bij het aanbrengen op de huid worden een deel van de plantaardige stoffen via de huid opgenomen. Deze twee manieren van de toepassing van essentiële oliën kunnen beide positief werken op je gezondheid.
Aromatherapie wordt vaak gebruikt in sauna’s en in combinatie met massages. De verschillende aroma’s kunnen een extra diepgang geven aan de beleving van de saunagang of zorgen voor ultieme ontspanning. Voor het gebruik van essentiële olie hoef je echter niet bij een wellnesscentrum of therapeut te zijn. Je kunt zelf eenvoudig etherische olie kopen en deze inzetten om thuis aan je gezondheid te werken.
In dit artikel geef ik advies over 4 verschillende essentiële oliën die allemaal hun eigen specifieke kenmerken hebben. Zo wordt het makkelijker om precies de juiste olie te kiezen die bij jou past.

Pepermuntolie

Pepermunt olie is misschien wel de meest bekende onder de essentiële oliën en dat is niet voor niks! De olie wordt veelvuldig gebruikt in onze dagelijkse producten zoals tandpasta, shampoo of kauwgum, daarom is het voor iedereen een herkenbare geur. Pepermuntolie is echter veel veelzijdiger dan je in eerste instantie zou denken.

Pepermunt olie wordt verkregen uit gedroogde bladeren van de Mentha Piperita en Menta Avensis. De intense geur wordt afgegeven door de menthol in deze bladeren. De olie bevat meestal tussen de 35 en 60 procent menthol, daarom ruikt de olie zo sterk. Pepermunt olie wordt ook gebruikt wordt in voedingsmiddelen zoals pepermuntjes, groene thee, gebakjes en snoep.
Een bijzondere eigenschap van pepermunt olie is zijn antibacteriële werking. Dit is de reden dat pepermunt olie vaak gebruikt worden in persoonlijke verzorgingsmiddelen zoals tandpasta. De smaak en geur van pepermunt olie werken verfrissend en opwekkend.
Daarnaast heeft pepermunt olie een antispastisch effect op spiercellen. Door inname van pepermunt olie kunnen daardoor buikklachten verminderen van voornamelijk de dunne darm. Door hetzelfde effect is pepermunt olie ook verzachtend bij menstruatiekrampen, spanningshoofdpijn en een opgeblazen gevoel. Bij verkoudheid kan pepermunt olie helpen om een verstopte neus vrij te maken zodat ademen makkelijk wordt.

Pepermunt olie heeft een scherpe, frisse geur die in de aromatherapie wordt gebruikt ter ondersteuning van de aandacht en het geheugen.

Tea tree olie

De bijzondere tea tree-olie wordt soms ook wel wonderolie genoemd. Dat komt omdat de olie voor tal van doeleinden gebruikt kan worden. Tea tree-olie wordt gemaakt van bladeren en twijgjes van de Melaleuca Alternifolia (tea tree), dit is een klein blijvende boom die vooral in Australië groeit. Al eeuwen wordt de tea tree door Aboriginals gebruikt om ontstekingen en huidaandoeningen te behandelen. Steeds meer wordt ook in de westerse wereld gebruikt gemaakt van de huidvriendelijke olie.

Tea tree olie heeft een schimmeldodende werking waardoor hij perfect ingezet kan worden om schimmels tegen te gaan. Zo kan de olie gebruikt worden als natuurlijk schoonmaakmiddel dat schimmels geen kans meer geeft. Ook als luchtreiniger is tea tree-olie heel geschikt. Door deze olie te branden in een oliebrander doodt je virussen en schimmels maar ruikt je woning ook nog heerlijk fris.

Door zijn antischimmel werking is de tea trea olie ook geschikt voor de behandeling van zwemmerseczeem en voetschimmel. Door de olie onverdund op de huid aan te brengen verminderen de klachten die de schimmels op de huid veroorzaken aanzienlijk. De olie werkt daarnaast verzachtend bij ontstekingen, denk hierbij aan voorhoofdsholteontsteking. Druppel hiervoor een aantal drupjes olie in heet water en stoom met een handdoek over je hoofd. De tea tree olie zorgt ervoor dat je je snel beter voelt.

Lavendelolie

Lavendelolie wordt vooral veel gebruikt omdat hij zo heerlijk ruikt. Het aroma van lavendel heeft een rustgevende werking. Veel mensen zullen de geur van verse lavendel herkennen en hier direct een rustig gevoel van krijgen. Maar de rustgevende werking van lavendel is niet alleen gevoelsmatig correct maar ook wetenschappelijk bewezen.

Hoewel er bijna 40 verschillende planten zijn van de lavendelfamilie, wordt vooral de Lavandula Angustifolia gebruikt voor het maken van de etherische olie. De lavendelplant wordt al eeuwen gebruikt. De romeinen gebruikte de lavendel bij het baden. Lavendel dankt zijn naam dan ook aan het Latijnse ‘lavare’, wat ‘wassen’ betekend.

De olie wordt door zijn rustgevende eigenschap vaak gebruikt bij massages, zodat de ontspanning dieper wordt. Daarnaast heeft lavendel een licht pijnstillende werking die het effect van de massage kan versterken. Lavendelolie heeft echter nog veel meer potentie dan alleen zorgen voor rust.

Bij de behandeling van brandwonden kan lavendel ook een rol spelen, zo een zelfgemaakte zalf van aloevera met een paar druppels lavendelolie het herstel van brandwonden aanzienlijk versnellen.

Lavendelolie kan naast uitwendig gebruik ook ingenomen worden. Driemaal per dag een paar druppels na de maaltijd innemen kan aanvullend werken bij depressie, het verlagen van de bloeddruk en allergische klachten. Lavendelolie kan daarnaast de bijwerkingen van bepaalde antidepressiva tegengaan. Lavendelolie is een van de meest gebruikte essentiële oliën en is een fijn product om in huis te hebben. Druppel bijvoorbeeld een paar druppels in een heet bad en ontspan als een echte Romein.

Kruidnagelolie

De eigenschappen van kruidnagelolie zijn indrukwekkend, variërend van het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van ontstekingen tot het behandelen van acne en het stimuleren van de gezondheid van het tandvlees. Een van de bekendste toepassingen van kruidnagelolie is het verminderen van de pijn in verband met gebitsproblemen. Zelfs reguliere tandpastamakers zijn het erover eens dat kruidnagelolie de pijn en zwelling vermindert die gepaard gaan met kiespijn.

Kruidnagel of te wel Eugenia Caryophyllata komt origineel alleen voor in Indonesië en Madagaskar. Tegenwoordig wordt het het hele jaar door gekweekt in Zanzibar. De olie die uit kruidnagel gewonnen wordt heeft als belangrijkste chemische component de stof eugenol, die ook verantwoordelijk is voor de sterke geur van kruidnagelolie. Naast zijn gebruikelijke medicinale toepassingen (vooral voor de mondgezondheid), is eugenol ook vaak verwerkt in mondspoelingen en parfums.

Heb je kiespijn? Doe een paar druppels kruidnagelolie op een wattenstaafje en breng de olie rechtstreeks aan op het tandvlees rond de pijnlijke tand. Als je vindt dat de kruidnagelolie te sterk is, kun je het verdunnen met kokosolie of olijfolie. Als je geen kruidnagelolie bij de hand hebt, kan een hele kruidnagel ook goed werken, door het in je mond bij de pijnlijke plek te leggen.

Naast de directe toepassing wordt kruidnagelolie ook gebruikt in de aromatherapie, hoewel een te hoge dosis ingeademde kruidnagelolie giftig kan zijn. In lage doseringen kan aromatherapie met kruidnagelolie helpen bij maagkrampen, kiespijn, huidschimmel en blauwe plekken.