Telefoon

06-53900136

Email

neda@ayurmitra.nl

Openingstijden

ma t/m vr: 13 - 18 | za: 10 - 17

Een steeds groter deel van de bevolking blijkt last te hebben van verzuring van het lichaam en de bijkomende gevolgen hiervan. Vooral in geïndustrialiseerde landen komt dit fenomeen vaak voor. In deze gebieden kunnen veel klachten en ziektebeelden worden toegeschreven aan een verstoring van de zuurbalans in het lichaam.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze balans weer te herstellen. Eén van de mogelijke behandelopties is Ayurveda. Op deze pagina leggen wij u graag uit wat dit is en hoe deze geneeswijze u van uw klachten af kan helpen.

herstel zuurbalans met ayurveda

Wat is verzuring en hoe herkent u het?

In het lichaam is er constant een evenwicht tussen de aanwezigheid van zure stoffen en de aanwezigheid van basische stoffen. In de ideale situatie zijn er in totaal nèt iets meer basische dan zure stoffen aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de gezonde pH-waarde van het bloed tussen 7,35 en 7,45 ligt. Daalt deze waarde als gevolg van een toename van zuren of een afname van basen? Dan is er sprake van een verzuring, ook wel een acidose genoemd.

Een ernstige acidose is zeer gevaarlijk, maar u kunt ook last hebben van symptomen in het geval er sprake is van een lichte acidose. De symptomen van een verstoorde zuurbalans lopen erg uiteen en kunnen bijvoorbeeld bestaan uit:

· Hoofdpijn
· Slaapproblemen
· Vermoeidheid
· Huidproblemen
· Allergieën
· Gewichtsproblemen
· Depressies
· Gewrichtsklachten
· Ontstekingen
· Maagzuur
· Verzuring van bloed
· Zwak bindweefsel/slappe huid

Ieder persoon heeft last van de acidose op een andere manier, wat het herkennen ervan zo ontzettend lastig maakt. Hierdoor zijn maar al te veel mensen zich er niet van bewust dat hun lichaam wellicht verzuurd is.

Ayurveda vermoeidheid

Oorzaak van verzuring

Voedsel speelt een ontzettend belangrijke rol in het behouden van uw gezondheid. De producten die je eet fungeren als het ware als brand- en bouwstoffen voor het lichaam. Een slecht voedingspatroon kan daarom ook negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid en ziektes veroorzaken.

De afgelopen tientallen jaren is de mens gemiddeld alleen maar slechter gaan eten. De almaar toenemende consumptie van dierlijke producten (bijvoorbeeld vlees en zuivel), witte bloem producten, koffie, suikerrijke producten en conserveermiddelen zorgt ervoor dat het lichaam nog sterker verzuurt dan voorheen.

Naast voeding spelen ook andere factoren een rol bij de verzuring van uw lichaam. Hierbij kunt u denken aan het ervaren van veel stress, onvoldoende drinken van (schoon) water, gesprek aan lichaamsbeweging en een tekortkoming aan frisse lucht. Al deze factoren zorgen ervoor dat het lichaam steeds meer zuren produceert en de geproduceerde zuren minder goed kunnen worden afgevoerd.

Ayurveda voedsel

Gevolgen van verzuring

Wanneer uw lichaam voor een lange tijd verzuurd is, spreken van een chronische acidose. Deze lichamelijke staat zorgt er niet alleen voor dat u last heeft van atypische klachten, maar vergroot ook de kans op allerlei ziektes. Een chronische acidose vergroot onder andere de kans op:

· Artrose
· Huidziekten
· Luchtwegaandoeningen
· Hart- en vaatziekten
· Reumatische aandoeningen
· Nier- en leverziekten

Wat is Ayurveda therapie?

Ayurveda is een eeuwenoude geneeswijze die zijn oorsprong kent in India. Het is een geneeswijze waarbij niet alleen genezing, maar vooral preventie van ziektes centraal staat en er wordt vertrouwd op het zelf herstellend vermogen van de mens op basis van leefstijl. Binnen onze praktijk passen wij ook moderne wetenschappelijke inzichten toe in combinatie met de oude geneeswijze.

Onder leefstijl valt onder andere uw mentale staat, de mate van lichaamsbeweging, het ervaren van stress en uiteraard uw voedingspatroon. Door het vinden van de juiste leefwijze kan er gestreefd worden naar het vinden van de juiste balans tussen geest, lichaam en bewustzijn.

Ayurmitra en het herstellen van uw zuurbalans

Lichaam, geest en bewustzijn wordt binnen de Ayurveda beschouwd als een samenhangend concept. Het is daarom belangrijk dat alle drie even goed functioneren, zodat er binnen het lichaam orde kan ontstaan en ziektes kunnen worden voorkomen.

Wanneer één van de systemen niet goed functioneert, sturen wij deze binnen onze praktijk bij. Dit doen wij door specifieke adviezen, die volledig op u zijn afgestemd.

Het eten van de juiste voeding is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van om dit balans te behouden. Hiermee vermijdt u dat te veel verzurende voedingsmiddelen consumeert en geeft u uw lichaam de kans om afvalstoffen goed af te voeren. Daarnaast is het van belang dat u regelmatig uw lever, darmen en nieren reinigt om de ontzuring tegen te gaan. Ayurveda kent heel veel verschillende kruiden/planten om het lichaam te reinigen en ontgiften van alle toxines en afvalstoffen.

Ayermitra wil mensen helpen bij de bewustwording van hun eigen leefstijl en daarmee laten zien wat zij zelf kunnen doen om hun gezondheid te bevorderen. Wilt u meer weten over Ayurveda of bent u benieuwd wat Ayurmitra voor u kan betekenen?

Neem dan gerust contact met mij op!

 

 

Recommended Articles