Telefoon

06-53900136

Email

neda@ayurmitra.nl

Openingstijden

ma: 11 - 18 | vr: 11 - 18 | za: 11 - 18

Migraine kent vele oorzaken en kan je dagelijks leven flink ontwrichten. In Ayurveda zijn er verschillende kruiden en therapieën die worden toegepast bij migraine en diverse soorten hoofdpijn. Of het nu gaat om spanningshoofdpijn, migraine of clusterhoofdpijn, veel patiënten zijn radeloos, gefrustreerd, en voelen zich in hun kwaliteit van leven sterk ingeperkt. Ze willen niet voortdurend pijnstillers gebruiken, de acupunctuur was geen duurzame hulp, en bij de gedachte aan de volgende injectie of neurochirurgische pijnbehandeling zakt de stemming tot onder het nul niveau.

 

Het is handig om een hoofdpijndagboek bij te houden zodat je inzicht krijgt in je klachten. Wanneer beginnen de klachten en hoelang houden ze aan? Waar zit de pijn precies en wat ging eraan vooraf? Wat zijn de andere klachten, veroorzaakt door de migraine? Gebruik je medicijnen? De bijwerking van een langdurig medicijngebruik kan namelijk veel meer klachten in het lichaam veroorzaken, wees daar bewust van en doe zelf een onderzoek naar de bijwerkingen. Uit ervaring weet ik dat vaak het stoppen en of veranderen van de medicijnen helpen om van de klachten af te komen.Ga voor meer informatie over de juiste dosering van je medicijnen naar je apotheker en laat hen maar nog een keer naar de dosering kijken, want patiënten nemen vaak te hoge dosering van een medicijnen waardoor er op den duur klachten toenemen en of nieuwe klachten erbij komen. Je kan ook wel overwegen om over te stappen naar Ayurvedische preparaten en kruiden.

Er zijn een aantal therapieën die in Ayurveda worden toegepast om hoofdpijn te behandelen, hieronder benoem ik een paar van deze therapieën.

  • Voedingstherapie: na een gedetailleerde dieetanalyse wordt een voedingsplan opgesteld, waarbij gekeken wordt naar voedsel keuze, het maaltijdsysteem, de bereidingsmethoden, hoeveelheden en de combinaties.
  • Verandering van levensstijl: hierbij gaat het vooral om het optimaliseren van slaapgewoontes, ademhaling en beweging, tijdsbesteding, zintuiglijke indrukken en persoonlijke verzorging.
  • Externe therapie: met name de hoofdbehandelingen Shirodhara (Stirnölguss), Shirobasti (oliën van het hoofd met behulp van een lederen hoofddeksel) en Shiropichu (bedekkingen en verbanden) tonen indrukwekkende resultaten. Daarnaast kunnen massages (Abhyanga) en kruidenstempelbehandelingen (Pindasveda) ingezet worden.
  • Uitscheidingsmethodes: bij Vata gedominante hoofdpijn worden intestinale klysma’s (Basti) benut, bij Pitta dominantie ablatietherapieën (Virechana) en bij Kapha dominantie maagspoelingen (Vamana). In alle gevallen wordt de intranasale therapie (Shirovirechana) met oliën en poeders ingezet.
  • Navana Nasya: is een behandeling waarbij warme kruiden olie in de neusgaten wordt gegoten. Deze behandeling kan je zelf ook elke dag thuis toepassen. Het werkt ook heel goed bij verkoudheid, concentratieproblemen en verlaagt de vata in het hoofd. De olie die je hiervoor kunt gebruiken is de Anu Thailam.

Wat je zelf ook kunt proberen bij hoofdpijn of opkomende migraine aanval:

  • Neem een halve kop verse wortelsap en een halve kop verse spinaziesap (gebruik een juicer of sapcentrifuge).
  • Drink twee tot drie koppen kamillethee.
  • Drink 2 a 3 kopje wilde Cichorei thee of lotus thee. Deze kruiden werken bij mensen met hoge Pitta heel goed, omdat ze een verkoelende werking op de lever en maag hebben.
  • Je kan ook dagelijks kruidenthee of kruiden preparaten van Ashwagandha, Koreaanse Ginseng of Brahmi nemen als je hoofdpijn door stress wordt veroorzaakt. Deze kruiden zijn rustgevend en kalmeren het zenuwstelsel.
  • Drink twee tot drie maal daags warm water met 1 theelepel komijnzaad of rooswater.
  • Ga liggen in een donkere en rustige ruimte en probeer wat te slapen.
  • Vermijd voedsel maar als je toch honger hebt, neem dan verse groentesoep.
  • Daarnaast kunnen de ayurvedishe oliën als Brahmi of Bala thailam je ook helpen om de pijn te verzachten en genezen.

Recommended Articles