Telefoon

06-53900136

Email

neda@ayurmitra.nl

Openingstijden

ma t/m vr: 13 - 18 | za: 10 - 17

Chaga

Paddenstoelen behoren tot het rijk van de fungi, het schimmelrijk. Ze heten Antrodia, Cordyceps, Polyporus, Chaga, Schyzophillum of Tremella: vergeten paddenstoelen uit een ver verleden van oude traditionele geneeswijzen. Maar dankzij nieuwe wetenschappelijke studies zijn deze medicinale paddenstoelen opnieuw ontdekt en bieden zij een doorbraak in de genezing van veel aandoeningen.

Moeder Aarde telt ongeveer 1,5 miljoen schimmelsoorten, waarvan er ongeveer 120.000 bekend zijn. Hiervan zijn 15.000 macrofungi: zij hebben een vruchtlichaam in de vorm van een paddenstoel of een zwam. Van ongeveer 700 is bekend dat zij een medicinale werking hebben. Oude culturen en geneeswijzen waren hiermee vertrouwd en wisten deze medicinale werking te waarderen. De vroegste referenties van de medicinale paddenstoelen vinden we terug in de Shennong Bencao-jing: een Chinees kruidengeneesboek uit de 2e eeuw voor Christus. In de Shennong Bencao-jing werden medicinale planten ingedeeld in drie klassen. In de hoogste klasse werden de medicinale planten, fungi en kruiden vermeld die non-toxisch zijn, het lichaam helen, en preventief gebruikt werden om de constitutie te versterken. Deze hoogste klasse bevatte 120 soorten. Dit waren de zgn. ‘keizerlijke kruiden’. Zes medicinale paddenstoelen waren tot deze hoogste en superieure klasse doorgedrongen. In dit artikel wil ik me richten op de geneeskracht van Reishi en Chaga de meeste krachtige paddenstoelen op aarde. 

 

Reishi Mushrooms

Reishi, ook wel bekend in Japan onder de naam ‘Kisshotake’ of ‘lucky fungus’ is een in Japan en China zeer veelvuldig gebruikte medicinale paddenstoel welke oorspronkelijk uit China afkomstig is en in beide landen al duizenden jaren veelvuldig geconsumeerd wordt om haar heilzame werking. Ook werd en wordt reishi nog steeds gebruikt voor zowel medicinale doeleinden als ook in de traditionele keuken als voedsel. Reishi is een zeer sterk geneeskrachtige paddenstoel, net zoals bijvoorbeeld Chaga, Coriolus, Lion’s Mane, Agaricus, en Shitake. Reishi wordt ook wel “Mushroom of Immortality”, oftewel “Paddenstoel der Onsterfelijkheid” genoemd. Ook wordt de naam “Medicine of Kings” aan deze prachtige paddenstoel toegedicht.

Wat doet Reishi?

Reishi is een zeer sterk heilzame paddenstoel met een arsenaal aan voedingstoffen die voor een mens van zeer groot belang zijn. Reishi beschikt met name over een zeer grote hoeveelheid vitamine C, ijzer en selenium, antioxidanten, polysachariden, peptiden en triterpenoïden. Reishi beschikt dus net als de andere geneeskrachtige paddenstoelen over een enorme reeks bijzondere kwaliteiten waarmee deze paddenstoel de mens van dienst kan zijn in zijn strijd tegen allerlei vormen van welvaartsziekten. Dit zijn ziektebeelden zoals: Epstein-Barr (een herpesinfectie die lymfocytenkanker en klierkoorts kan veroorzaken), kanker, H.I.V./Aids, leaky gut syndroom, artritis, infectieziekten, slaapstoornissen, allergieën, hoge bloeddruk, griep, hepatitis B, chronisch vermoeidheid syndroom, verhoogd cholesterol, oververmoeidheid, verstopping, hoogteziekte, angina, chronische bronchitis, pijn in de borst en andere luchtweg gerelateerde problematiek en reishi heeft tot slot een ondersteunende en positieve werking op ons zenuwstelsel.

De toepassingen voor deze medicinale paddenstoel zijn dus zeer veelzijdig, want reishi kan worden ingezet als slaapmiddel, als diureticum (dit wordt in de volksmond ook wel een plastablet of plaspil genoemd), als laxeermiddel, als ontstekingsremmer en om bijvoorbeeld cholesterol te verlagen en dat is nog niet eens alles. Het lijkt ergens te mooi om waar te zijn, maar dat is het zeker niet. Reishi biedt bescherming tegen allerlei ziektebeelden, waaronder hart- en vaatziekten, kanker en nog vele andere zware ziektebeelden. Reishi is daarnaast echter ook in staat om ondersteuning te bieden bij meer eenvoudige dagelijks problematiek. Zo blijkt reishi een fantastisch en krachtig middel tegen allergieën, omdat het dankzij het stofje lanostan een natuurlijk antihistamine is en daarmee vervelende verschijnselen als bijvoorbeeld hooikoorts, maar ook vele andere allergieën weet te bestrijden. Verder kunt u reishi gebruiken tegen spierpijn en artritis en aanverwante ziektebeelden. Uit onderzoek is gebleken dat reishi net zo krachtig is als 5 dosissen hydrocortison, maar niet of nauwelijks bijeffecten heeft, dit in grote tegenstelling tot hydrocortison. Ook tegen slapeloosheid is reishi een fantastisch middel gebleken en blijkt het daarnaast een zeer sterk rustgevende werking te hebben op de menselijke geest. Tevens ondersteunt en versterkt het ons geheugen, concentratie en focus. Reishi lijkt zelfs een potente bescherming tegen radioactieve straling, al wordt dit wereldwijd nog uitvoerig onderzocht voor meer bewijs.

Op dit moment is globaal zeer veel onderzoek gaande naar de geneeskracht van Reishi en andere medicinale paddenstoelen en de resultaten zijn vaak overweldigend. Met name de resultaten die worden geboekt in de strijd tegen auto-immuun ziekten, kanker en H.I.V./Aids zijn absoluut verbluffend. Ook reishi beschikt, net als de andere fantastische geneeskrachtige paddenstoelen, over de zeer bijzondere meervoudige lange-keten polysachariden, welke zo’n enorme bijdrage leveren aan het menselijke immuunsysteem.

Naast de toepassingen van reishi op het gebied van kanker, H.I.V. en auto-immuun ziekten, is reishi tevens inzetbaar tegen nog één van de grootste killers onder de bij een mens voorkomende ziektebeelden. Het gaat in dit geval om cardiovasculaire (hart- en vaat) ziekten. Kanker en hart- en vaatziekten zijn de twee meest voorkomende doodsoorzaken door ziekte over de gehele wereld. Het feit dat reishi inzetbaar is tegen beide ziektebeelden, maakt deze paddenstoel van onschatbare waarde voor de medische wereld. De bijzondere bescherming die reishi biedt tegen hart- en vaatziekten en tevens ook beroertes is echt opmerkelijk, omdat het zoveel verschillende risicofactoren weet in te perken en te voorkomen. Dit is met name dankzij het hoge gehalte aan sterolen, ganoderische zuren, cumarine, mannitol en polysachariden. Experts geloven dat de ganoderische zuren, met name in lagere triglyceride niveaus, overtollig cholesterol uit het bloed verwijdert, de bloeddruk verlaagt, de kleverigheid van de bloedplaatjes vermindert en dus plaque voorkomt en zelfs aritmie corrigeert . Dit is meteen zeer goed nieuws voor trombose en longembolie patiënten, die hiermee een nieuwe mogelijkheid tot medicatie verkrijgen als aanvulling op of vervanging van hun antistollingsmiddelen. Wel is het absoluut af te raden op eigen initiatief medicatie te vervangen met reishi en kan dit zelfs levensgevaarlijk zijn. Doe dit dan ook uitsluitend na overleg met een arts of specialist. 

Hoe kan ik Reishi gebuiken?
Reishi is net als de andere geneeskrachtige paddenstoelen een voedingssupplement welke niet zomaar rauw gegeten kan worden. Dit is met name omdat de paddenstoel allereerst helemaal niet lekker is en zeer bitter smaakt. Ook bestaat de paddenstoel voor 90% uit onverteerbare vezels voor het menselijke lichaam en om te zorgen dat deze paddenstoel en haar bestanddelen wel opgenomen kunnen worden in ons lichaam, dienen we deze prachtige paddenstoelensoort net als haar soortgenoten te verwarmen. Door dit verwarmingsproces komen de polysachariden vrij en worden deze beschikbaar gesteld voor ons lichaam. Daarom wordt reishi net als de andere soortgenoten geconsumeerd in bijvoorbeeld thee, soep of andere vormen van hete dranken. Tevens is het voor de minder dapperen onder ons mogelijk om reishi capsules, tabletten of extracten aan te schaffen, welke een stuk minder tijdrovend en arbeidsintensief zijn en de mens van meer gemak dienen in tijden van stress en tijd te kort komen. Volgens Japans onderzoek is het ook zeer aan te raden vitamine C in combinatie met reishi te nemen, dit omdat extra vitamine C de werking van reishi zou bevorderen.

Chaga of berkenweerschijnzwam

Chaga, in het Latijns ook wel ‘Inonotus obliquus’ genoemd, is een parasitaire paddenstoel die van oorsprong voortkomt in Rusland, Siberië, Korea, Noord-Canada, het Noorden van de Verenigde Staten en ook in Noordoost Europa. De paddenstoel wordt in de winter geoogst wanneer de actieve ingrediënten op hun sterkst aanwezig zijn. De ‘diamant van het woud’ wordt door het Ainuvolk van Oost-Azië al minstens 600 jaren gebruikt, misschien zelfs langer. 

De chinese geneeskunde heeft chaga sinds lange tijd erkend als geneesmiddel. De eerste schriftelijke bronnen over het gebruik van chaga als geneesmiddel stammen uit 2600 jaar voor Christus. In de 16e eeuw werd chaga op grote schaal gebruikt in Rusland en Noord-Europa om zijn medicinale eigenschappen. Het werd onder andere ingezet bij tumoren. Deze geneeskrachtige werking wordt door modern wetenschappelijk onderzoek bevestigd. De wetenschap heeft geconcludeerd dat chaga een sterke antioxidant is met kankerbestrijdende en antivirale eigenschappen.

Geneeskracht van Chaga in het kort

  •  Bevordert je vitaliteit
  •  Beschermt tegen ziekte
  •  Werkt ontstekingsremmend
  •  Is anti-aging
  •  Geschikt bij bacteriële en virale infecties
  •  Krachtige antioxidant
  •  Bevat een hoge concentratie melanine en betulinezuur
  •  Gunstig bij darmaandoeningen
  •  Stimuleert je immuunsysteem
  •  Volop in de belangstelling bij wetenschappers

Chaga Thee Tip

Het recept voor Chaga thee is als volgt: Breng een liter water aan de kook en voeg een eetlepel Chaga poeder toe. Zet het vuur heel zacht en roer het poeder goed door. Laat dit minimaal 1-2 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Daarna kun je het poeder laten bezinken en de thee voorzichtig overgieten in een pot (laatste restje met bezinksel laten staan), of je kunt het poeder uit de thee zeven met een fijn zeefje (katoenen doek of panty kousje).

Je hebt nu genoeg thee voor ongeveer 4 koppen. Drink hiervan 1 tot 2 koppen met dag en bewaar de rest in de koelkast voor later.

 

Bronhttps://superfoodleven.nl/reishi-mushroom/

https://www.natuurlijkwelzijn.org/geen-categorie/medicinale-paddenstoelen

https://www.superfoodsonline.nl/paddestoelen/chaga

Recommended Articles