Telefoon

06-53900136

Email

neda@ayurmitra.nl

Openingstijden

ma t/m vr: 13 - 18 | za: 10 - 17

In dit artikel wil je laten kennis maken met een aantal natuurlijke ontstekingsremmers. Iedereen heeft wel eens ergens een ontsteking, bijvoorbeeld als je eens een los velletje bij je nagel hebt of als er ergens een wondje niet goed is schoongemaakt. Hoewel je dat maar beter kunt voorkomen, is het niet iets waar je je erg veel zorgen om hoeft te maken! Toch kunnen ontstekingen wel degelijk een probleem gaan vormen wanneer ze al te lang voortduren, zeker als ze niet op je huid maar ergens dieper in je lichaam zitten. Natuurlijke ontstekingsremmers zijn de voedingsmiddelen die je kunnen helpen om daarvan af te komen. In de blog van vandaag vertellen we je er alles over!

 

WAAROM ZIJN ONTSTEKINGEN EEN PROBLEEM?

Veel mensen denken bij ontstekingen vooral aan die onschuldige gevallen als geïrriteerde wondjes, maar helaas is het probleem bij chronische, inwendige ontstekingen een stuk groter dan dat. Wanneer er een deel van je lichaam langdurig ontstoken is, kost dat je ongelofelijk veel energie, waardoor je je vermoeider en somberder zult voelen.

Daarnaast geven ontstekingen vrije radicalen af aan je lichaam. Dit zijn stoffen die je DNA beschadigen, en op die manier ernstige ziektes kunnen veroorzaken, waaronder mogelijk zelfs kanker. Ook hart- en vaatziektes worden vaak in verband gebracht met onbehandelde ontstekingen.

WAAROM NATUURLIJKE ONTSTEKINGSREMMERS?

Nu bestaan er natuurlijk allerlei medicijnen die speciaal ontworpen zijn om dat soort chronische ontstekingen tegen te gaan. Waarom gebruiken we die dan niet gewoon allemaal? Daar zijn een aantal verschillende redenen voor. Allereerst vormen deze medicijnen vaak een flinke aanslag op je lichaam; bij verkeerd of overmatig gebruik kunnen de gevolgen een stuk schadelijker zijn dan het probleem waar je ze in de eerste instantie voor bent gaan gebruiken. Ook pakken ontstekingsremmers vaak alleen de symptomen van de ontsteking aan en niet het probleem zelf.

Beter is het daarom om op een natuurlijke manier de bron van de ontsteking aan te pakken. De juiste voedingsmiddelen zijn daarbij van essentieel belang (en hiet liefst biologisch!) We geven je tien natuurlijke ontstekingsremmers!

1. GEMBER 

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt als remedie bij bijvoorbeeld keelontstekingen, en moderne wetenschap heeft bevestigd dat stoffen als gingerol en shoagol inderdaad effectief zijn tegen zowel acute als chronische ontstekingen. Overigens helpt deze kruidige specerij ook goed tegen misselijkheid en spijsverteringsproblemen!

2. GROENE THEE 

Groene thee zit vol polyfenolen, stoffen die niet alleen als antioxidanten werken en daarmee ontstekingen tegengaan, maar die ook de groei van kankercellen remmen. Uit dit onderzoek blijkt dat ook zwarte thee een ontgiftende werking heeft, het effect is alleen minder groot dan als dat van groene thee.

3. CITRUSVRUCHTEN 

Iedere ochtend een glas water met citroensap is niet alleen een uitstekende manier om je spijsvertering op gang te brengen, het helpt ook nog eens erg goed tegen ontstekingen in je hele lichaam. Natuurlijk kun je citrusvruchten ook in andere gerechten gebruiken: limoensap is bijvoorbeeld erg lekker in Aziatisch recepten en ook de schil kan een heerlijke frisse smaak aan je eten geven.

4. KURKUMA 

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd, naar de ontzettend gele kleur van de specerij. Het werkt niet alleen goed tegen ontstekingen, maar heeft vermoedelijk ook een anti-depressieve werking. Daarnaast ondersteunt kurkuma bij het ontgiften van je lichaam en heeft het mogelijk een positief effect bij het tegengaan van kanker. Het heeft geen heel sterke smaak en is daarom gemakkelijk in de meest uiteenlopende recepten te verwerken!

5. OLIJFOLIE 

Olijfolie is eveneens één van die gezonde vetten die helpt om je lichaam te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van vrije radicalen. Het is waarschijnlijk ook geen toeval dat mensen in het mediterrane gebied, waar olijven van nature groeien, gemiddeld flink oud worden! Een scheutje olijfolie over je maaltijdsalade is dus zeker geen slecht idee.

6. KNOFLOOK

Knoflook is nog zo’n voedingsmiddel dat met recht een ‘superfood’ genoemd mag worden. Deze smaakversterker heeft een sterk ontstekingsremmende werking, zo blijkt uit dit onderzoek. Knoflook helpt onder andere tegen infecties, is cholesterolverlagend, versterkt het immuunsysteem en is mogelijk een mid Niet voor niks dus dat onze vroege voorouders knoflook al prezen om de geneeskrachtige eigenschappen.

7. CACAO 

Goed nieuws voor alle chocoladeliefhebbers: cacao bevat ontzettend veel natuurlijke antioxidanten, die chronische ontstekingen tegengaan. Een stukje extra pure chocola op zijn tijd mag daarom best, als een lekker tussendoortje bijvoorbeeld. Hoe hoger het cacao gehalte van de chocolade, hoe beter. Chocolade met ten minste 70% cacao valt in de categorie gezond.

8. AVOCADO 

Is er iets waar avocado niet tegen helpt, zou je je bijna afvragen? De romige groene vrucht zit vol ontstekingsremmende stoffen, zoals luteïne, alfacaroteen en betacaroteen. Ook zorgen de gezonde vetten ervoor dat je bepaalde vitaminen sneller opneemt, waardoor ze je indirect ook tegen vrije radicalen beschermen.

9. VETTE VIS 

Vissen als wilde zalm, makreel, haring, paling, forel en ansjovis zitten bomvol omega-3 vetzuren, EPA en DHA. Deze vetten zijn sterke natuurlijke ontstekingsremmers en stimuleren daarnaast ook nog eens het goed functioneren van de hersenen! Omega-3 vetzuren zitten verder ook in noten, omega 3 eieren en vlees van grasgevoerde dieren, maar in vis komen ze het meeste voor.

10. ZEEWIER 

Zeewier is ook zo’n product dat haast overal goed voor is. Het wordt de laatste jaren steeds meer in verbrand gebracht ontstekingsremmende eigenschappen. Zeewier bevat enorm veel vitaminen en mineralen en is tevens een goede bron van jodium, dit is voor mensen die geen of minder brood eten dus een goede optie. Let wel een beetje op dat je er niet in één keer bergen van gaat eten, daar kunnen je darmen overstuur van raken.

EET VEEL GROENTE EN GEBRUIK VEEL KRUIDEN

Zoals zo vaak, komt het maar op één ding neer; eet gezond en gevarieerd! Wanneer je ontstekingen wilt voorkomen, is het van essentieel belang dat je voldoende verse groenten eet en in iets mindere mate ook dat je genoeg fruit binnenkrijgt. Paddenstoelen, bessen en donkere bladgroenten zoals spinazie en boerenkool hebben bijvoorbeeld ook een sterk ontstekingsremmende werking.

Ook is het verstandig om veel kruiden en specerijen door je gerechten te verwerken. Deze brengen je eten niet alleen op smaak, ze bevatten diverse stoffen die bijdragen aan een gezond en vitaal lichaam. Elk voedingsmiddel heeft weer net een wat ander positief effect op je lichaam.

Daarom is variatie zo belangrijk, zo krijg je een groot deel van je antioxidanten binnen. Door je lichaam alles te geven wat het nodig heeft zul je merken dat je gezondheid er flink op vooruit gaat en dat je een stuk energieker wordt!

Recommended Articles