Telefoon

06-53900136

Email

neda@ayurmitra.nl

Openingstijden

ma t/m vr: 13 - 18 | za: 10 - 17

De meeste mensen denken waarschijnlijk niet aan anti-veroudering als ze het woord vezel horen (hoewel ze zeker aan een regelmatige stoelgang kunnen denken). Maar het blijkt dat een van de belangrijkste voordelen van vezels is dat mensen hun hele leven gezonder en jonger blijven.

Wat zijn vezels, vraagt ​​u zich misschien af? Vezels (inclusief oplosbaar en onoplosbaar) zijn een soort plantaardig materiaal dat niet kan worden afgebroken door enzymen in het spijsverteringskanaal. Het is ook een van die voedingsstoffen die het beste kan worden geconsumeerd uit het voedsel dat je eet, in plaats van uit toegevoegde supplementen (om redenen die we later zullen bespreken). En onderzoek onder meer dan 1600 gezonde volwassenen suggereert dat het ook een belangrijke speler is bij gracieus ouder worden.

 

De meest onderschatte voedingsstof tegen veroudering helpt kanker, hartaandoeningen, diabetes type 2 en andere aan leeftijd gerelateerde chronische ziekten te voorkomen

In 2016 publiceerde een team van onderzoekers van het Westmead Institute for Medical Research in Australië de resultaten van hun 10-jarige studie onder meer dan 1.600 gezonde volwassenen. Ze gingen over de gezondheids- en levensstijlgewoonten van de deelnemers en ontdekten dat de volwassenen die de grootste hoeveelheid voedingsvezels consumeerden – ongeveer 29 gram per dag – de meeste kans hadden op ‘succesvol ouder worden’, wat de onderzoekers definieerden als zijnde vrij van kanker, diabetes en hartaandoeningen en een goede lichamelijke en cognitieve gezondheid hebben.

De studie is gepubliceerd in The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Van vezels is ook aangetoond dat ze beschermen tegen ontstekingen en immuunstoornissen, waarschijnlijk dankzij het vermogen om de groei van gezonde darmbacteriën te ondersteunen, en het risico op hoog cholesterol, metabolische disfunctie, osteoartritis en obesitas te verminderen – waarvan de laatste heeft aangetoond dat het het verouderingsproces versnelt.

Gezien hoe heilzaam vezels zijn, is het verleidelijk om aan te nemen dat we allemaal vezelsupplementen moeten nemen – of op zijn minst veel voedsel moeten eten dat is verrijkt met toegevoegde vezels. (In verpakt voedsel omvat toegevoegde vezels bèta-glucaan, cellulose, cichoreiwortel, inuline, pectine, psyllium en xanthaangom.)

Maar hoewel Mayo Clinic opmerkt dat het waarschijnlijk niet schadelijk is om vezelsupplementen te consumeren, raden de meeste experts aan om prioriteit te geven aan het eten van voedsel dat van nature rijk is aan vezels, waaronder (biologische) volle granen, peulvruchten, fruit en groenten. Dat komt omdat deze natuurlijke vezelbronnen ook de neiging hebben om hoger te zijn in andere voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen, terwijl bewerkte voedingsmiddelen gemaakt met toegevoegde vezels vaak veel minder voedingsstoffen bevatten en toch meer calorieën bevatten.

Hoeveel vezels is genoeg vezels? Hier is uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, volgens experts

De typische Amerikaan verbruikt ongeveer 10 tot 15 gram vezels per dag – niet genoeg, volgens de USDA. De algemene regel is om te streven naar ongeveer het dubbele, of ergens tussen de 25 en 30 gram vezels per dag. Idealiter zouden uw vezels uit voedsel moeten komen, niet uit supplementen.

Per portie zijn fruit en groenten met de meeste vezels avocado’s, frambozen, sinaasappels, appels, bosbessen, peren, aardbeien, wortelen, zoete aardappelen, bloemkool en pompoen. Peulvruchten, waaronder zwarte bonen en linzen, zijn geweldige opties. En wat betreft volle granen, zoek naar dingen als quinoa, wilde rijst en gierst.

Bron: naturotheek.com

 

Recommended Articles