Telefoon

06-53900136

Email

neda@ayurmitra.nl

Openingstijden

ma t/m vr: 13 - 18 | za: 10 - 17

Bernagie, door sommigen ook wel komkommerkruid genoemd, is een kruid dat in de kruidengeneeskunde bekend staat als ideale huidreiniger. Toegepast bij huidklachten is bernagie dikwijls verkrijgbaar onder de naam borage olie. Bernagie is daarnaast een kruid dat energie geeft en je in optimale staat van alertheid brengt. Je kunt bernagie op verschillende manieren verwerken, zoals in de vorm van bernagie thee en bernagie olie. Ook het sap van bernagie kun je gebruiken.

 

Voedingswaarde komkommerkruid

Komkommerkruid bevat het meeste vitamine A. In 100 gram bernagie zit maar liefst 140% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan deze gezonde vitamine met antioxidanteigenschappen. Het vitamine C-gehalte mag er ook zijn: 60% van de ADH. Verder bevat dit gezonde kruid 26% van de ADH aan vitamine B3 of niacine. Riboflavine of B5 zit met 12% in het komkommerplantje. Pyridoxine of B6 is met 7% van de ADH vertegenwoordigd. Verder bevat het 5% van de ADH aan thiamine of B1.

Mineralen bernagie

Behalve vitaminen zitten er ruimschoots mineralen in bernagie. Jet bevat 41% van de ADH aan ijzer. Hierdoor werkt het goed tegen anemie of vermoeidheid. Voor zowel koperals mangaan geldt dat er 15% van de ADH in zit. Magnesium zit met 13% van de ADH in komkommerkruid, kalium met 10% en natrium met 5%.

Bernagie tegen psychische klachten

In bernagie zit veel GLA wat staat voor gammalinoleenzuur. Dit is een essentieel omega6-vetzuur. Hierdoor is het goed voor een optimale werking van de hersenen. Concentratieproblemen en stemmingswisselingen worden voorkomen met het gebruik van komkommerkruid. Ook moedeloosheid, prikkelbaarheid en chronische vermoeidheid kunnen worden tegen gegaan door komkommerkruid als medicijn in te nemen. In de fytotherapie wordt de kommkommerplant voor de bestrijding van diverse ziekten gebruikt. Wanneer je een kruid voor medicinale doeleinden wilt aanwenden, is het altijd verstandig een fytotherapeut of ayurvedisch therapeut te raadplegen.

Bernagie tegen vrouwenkwalen

komkommerkruid is goed tegen allerlei vrouwenkwalen. Het reguleert het evenwicht van het hormoon oestrogeen. Hierdoor kan het gebruikt worden in de behandeling van PreMenstrueelSyndroom(PMS). Pijnlijk gespannen borsten, vochtopeenhopingen in het gezicht, buik en ledematen, gewichtstoename, rugpijnen, buikkrampen en psychische klachten. Ook meeëters, acné en onregelmatige menstruatie kunnen worden behandeld met het kruid bernagie. Alle medicinale werkingen in dit artikel zijn ontleend aan het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, die zijn bevindingen op grond van wetenschappelijk onderzoek heeft gebaseerd.

Bernagie tegen hart- en vaatziekten

Bernagie heeft geneeskracht tegen hart- en vaatziekten. Komkommerkruid gaat aderverkalking tegen. Hierdoor voorkomt en hart- en vaatproblemen in het algemeen. Trombose, embolie, te dik bloed, te hoge triglyceridewaarden, verhoogde bloeddruk worden allemaal tegen gegaan door bernagie als geneeskruid te gebruiken. Het heeft diverse werkingen die geneeskrachtig werken voor hart en bloedvaten; de belangrijkste zijn dat het bloedverdunnend en ontstekingsremmend werkt.

Bernagie tegen auto-immuunziekten

Er zijn verschillende auto-immuunziekten waartegen bernagie werkt. Zo wordt het ingezet als geneesmiddel tegen de ziekte van Crohn, fibromyalgie, reumatoïde artritis en sclerodermie. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem beter werkt tegen ziekten en niet wordt ingezet tegen gezonde onderdelen van het lichaam.

Toepassingen van bernagie

De bernagie is een erg veelzijdige plant. Vrijwel alle bestanddelen van de plant kunnen gebruikt worden om te verwerken in gerechten en heilzame producten. Let er bij het bereiden van bernagie in gerechten en thee op dat je de bladeren niet kookt. Hierdoor verdwijnen de gezonde vitamines namelijk uit de bladeren.

Bernagie thee

Bernagie thee bevordert de melkproductie van borstvoedende moeders, met name wanneer het gecombineerd wordt met venkel. Je kunt het ook uitstekend drinken in een vroeg stadium van longziekten, verkoudheden en koorts. Voor een kop kruidenthee van bernagie moet je 500 milliliter heet (maar geen kokend!) water aan 30 gram gedroogde of 75 gram verse bernagie bladeren toevoegen. Laat het geheel ongeveer tien minuten trekken en giet het vocht door een zeef om de bladeren uit het theewater te halen.

Bernagie sap

Wanneer je niet lekker in je vel zit, verdrietig bent of je gespannen voelt kun je bernagie sap drinken.  Tegenwoordig kun je de sap bij de Iraanse supermakten kopen, deze is van een zeer goed kwaliteit, omdat Iraniers al eeuwen lang gebruik maken van de genezingskracht van deze plant.

Uiteraard kun je zelf ook de sap maken door verse bladeren uit te persen en dagelijks ongeveer drie maal 10 milliliter te drinken. Je kunt van dit sap ook een kalmerende lotion voor de jeukende en droge huid maken. Meng hiervoor 40 milliliter rozenwater met 20 milliliter van bernagiesap, gedistilleerde toverhazelaar en muurtinctuur. Je kunt het sap eventueel ook mengen met eenzelfde hoeveelheid water en dit met watjes op de huid aanbrengen. De huid zal verfrist worden, ontspannen en minder rood worden doordat de haarvaatjes in de huid vernauwen.

Bernagie olie (borage olie)

Van de zaden van bernagie kan bernagie olie gemaakt worden. In de winkel is deze olie doorgaans verkrijgbaar onder de naam borage olie, naar de Latijnse naam van het kruid. Borage olie kan gebruikt worden bij reumatische aandoeningen en menstruatiestoornissen. Sommige mensen gebruiken borage olie als alternatief voor teunisbloem olie.

Recommended Articles