fbpx

Wat is Ayurveda?

Geschreven door Neda Shooshian
Categorie:

Ayurveda bestaat al een aantal duizend jaar en is de oudst bekende gezondheidsleer op aarde. Tegenwoordig wordt Ayurveda steeds meer gewaardeerd als gezondheidsleer. De Wereld GezondheidsOrganisatie heeft Ayurveda als systeem erkend en als een goed alternatief genoemd in economisch minder krachtige landen. Dat kwam door het feit dat het heel goedkoop was door de lage prijs van kruiden. De vraag naar Ayurvedische kruiden is sindsdien zo explosief gestegen dat enkele soorten kruiden zelfs op de lijst van beschermde gewassen zijn gekomen.

Koningskaars remedie tegen longziekten, allergieën, pijn en veel meer!

Geschreven door Neda Shooshian
Categorie:

Een van de planten die in Ayurveda wordt ingezet tegen luchtwegen ziekten en allergieën zoals hooikoorts en eczeem, is de Koningskaars of toorts. Latijnse naam: Verbascum Thapsus´

Koningskaars was vroeger een heilige plant. Met behulp hiervan kon men tovenarij afwenden. In de Middeleeuwen gaf men de plant de koninklijke naam om de waardigheid te onderschrijven. Maria is op schilderijen dikwijls afgebeeld met de koningskaars. Het zou een magische rol spelen in de genezing. Men hoefde slechts een zieke plek of lichaamdseel aan te raken met de koningskaars en te zeggen: Onze lieve Vrouwe gaat driemaal over het land. Zij draagt de hemelbrand in haar hand, en dan was men genezen. Hemelbrand was een andere naam voor koningskaars. ´Brand´ had in de Middeleeuwen de betekenis van iets hoogs (vandaar bijvoorbeeld de naam Brennerpas voor een hoog gelegen bergweg).

Ayurvedische lichaamsmassage

Geschreven door Neda Shooshian
Categorie:

Dit is wat een ayurvedische lichaamsmassage met je doet.
Werk het echt?

Mijn eerste ervaring met de ayurvedische massage.

In ’t superkort: ayurveda is afkomstig uit India en wordt gezien als een van de oudste geneeskundige systemen. Ayurveda gaat er vanuit dat je lichaam is opgebouwd uit drie zogenoemde ‘dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Vata staat voor verandering, Pitta voor je stofwisseling en Kapha voor structuur. Een ayurvedische massage zorgt ervoor dat je dosha’s in balans blijven en da’s wat je wil. Waar onze Westerse gezondheidsleer een afwezigheid van ziektes ziet als ‘gezond zijn’, ziet ayurveda ‘gezond zijn’ vooral als: een balans van je dosha’s. Wat dit, praktisch, betekent? Dit is wat de massage belooft:

Kruidengeneeskunde: bernagie (borago officinalis)

Geschreven door Neda Shooshian
Categorie:

Bernagie, door sommigen ook wel komkommerkruid genoemd, is een kruid dat in de kruidengeneeskunde bekend staat als ideale huidreiniger. Toegepast bij huidklachten is bernagie dikwijls verkrijgbaar onder de naam borage olie. Bernagie is daarnaast een kruid dat energie geeft en je in optimale staat van alertheid brengt. Je kunt bernagie op verschillende manieren verwerken, zoals in de vorm van bernagie thee en bernagie olie. Ook het sap van bernagie kun je gebruiken.

De kracht van ayurvedische lichaamsmassage

Geschreven door Neda Shooshian
Categorie:

Tijdens mijn opleiding tot ayurvedisch massage therapeut heb ik geleerd over voedende olie massages (geven en nemen) en prachtige, heilige eeuwenoude wijsheden over theorie en functie van Abhyanga (ayurvedische massage olie). Massages en skincare gebaseerd op goede kwaliteit oliën zijn een van de grootste ‘’geheimen’’ van de effectiviteit en het succes van ayruvedisch therapeutische behandelingen. Ayurvedische lichaamsmassage worden in Nederland vaak vanuit wellness en luxe genomen, maar de behandelingen zijn therapeutisch, doeltreffend en efficiënt om body & mind in balans te brengen en verschillende ziekten/kwaaltjes (zowel fysiek als mentaal)te voorkomen ofwel te genezen.